Når jeg bevæger mig ud af min komfortzone

Fotografering 101 // Komponér det perfekte billede

Heysan folkens!

Som et led i alt det her “få-bloggen-tilbage-på-ret-køl” skal den ugentlige fotoguide selvfølgelig også vækkes til live igen! I samme ombæring er jeg nødt til at spørge jer om en lille tjeneste. Jeg vil meget gerne have, at I råber højt i kommentarfeltet om, hvad I kunne tænke jer at lære mere om, når det kommer til fotografering. På den måde kan jeg nemmere imødekomme jeres ønsker – og dét vil jeg jo gerne!

I dag skal fotoguiden handle om en meget basal ting i verdenen af gode fotografier – ‘the rule of thirds’ eller ‘det gyldne snit’, om man vil. Før i tiden har jeg tænkt det som en kliché at tage billeder efter denne regel – for hvorfor i alverden er det vigtigt? Senere har jeg måtte erkende, at det er en enormt nem måde at skabe harmoni og balance i billeder på, som fanger øjet på en meget naturlig måde.

Øjet kan simpelthen bedst lide at se på en komposition, der følger det gyldne snit. Dermed ikke sagt, at et billede der ikke følger reglen ikke kan være interessant eller spændende at se på, men valget om at bryde reglen skal være meget velovervejet, for den slår sjældent fejl.

headerHvad er det gyldne snit?

Princippet bag det gyldne snit er egentlig meget simpel. Man bryder billedet op i tredjedele både vertikalt og horisontalt – præcis ligesom jeg har vist på billedet herunder. Når du skal tage et billede er tanken, at du skal bryde det, du kigger på igennem kameraet op i tredjedele. Når du komponerer dit billede skal motivet følge enten en eller flere af linjerne eller være placeret på ét af fokuspunkterne, som jeg har illustreret med cirkler:

snit

Det slutter dog ikke her! Det gyldne snit skaber fire linjer – to vertikale og to horisontale – som man kan placere sit motiv efter. Hvis du placerer dine “points of interest” langs linjerne, så bliver dine billeder meget mere balancerede, og det vil gøre det muligt for beskueren at “interagere” (undskyld, for det cheasy udtryk) med billedet på en mere naturlig måde. Det er simpelthen rarere for øjet at kigge på.

 

Men hvordan gør man så?

Det er såre simpelt! Men den nemmeste måde at vise jer det på, er ved at vise nogle forskellige eksempler, hvor princippet er blevet brugt.

P2130797

123

Reglen om det gyldne snit gælder for alle slags motiver, og kan bruges i alle henseender. På dette billede kan I se, hvordan der er blevet brugt et af de fire fokuspunkter i billedet. Øjet er naturligt draget af fokuspunktet, og derfor er det et virkelig godt eksempel. Hvis motivet var placeret midt i billedet, ville øjet ikke have en naturlig interesse for motivet.

P6130105

456

Her følger motivet – som er Emmas søde søster – den vertikale linje i billedet. VOILA!

Rule-of-Thirds-1024x768

kfkgr

Til sidst vil jeg vise jer dette eksempel af en fotograf, som har fulgt alle kunstens regler. Her følger horisonten den horisontale linje, motivet den vertikale og motivet rammer derfor direkte i fokuspunktet. Det er da lækkert, er det ikke?

Et simpelt trick som dette kan virkelig forvandle dine billeder til fængende billeder i en aller h… fart, og så er det jo ikke særlig svært at bruge! Jeg håber, I kunne bruge det her trick til noget – og jeg håber endnu mere, at I vil byde ind med forslag til nye indlæg herunder!

Ha’ en skøn, skøn søndag!

[archive-grid cat=”foto-101″ posts=”4″ grid=”fourth” excerpt=”no”]RELATEREDE INDLÆG[/archive-grid]

Fotokredit

 

   

2 kommentarer

 • Camilla T

  Jeg vil egentlig bare sige, at jeg har glædet mig til du “kom tilbage” og især disse indlæg. De er super gode, så fortsæt endelig!
  Hmm, jeg ved ikke, om det er for besværligt, men ellers kunne jeg også godt tænke mig at lære at tage billeder om aftenen fx. Jeg har altid synes det var så forbistret (ej det fik jeg lige lyst til at bruge, det ord, haha), og man skal nærmest have stativ før det dur, osv., osv. Måske du kan lave en guide til det?
  Og endnu engang – velkommen tilbaus’!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Chaotic Harmony

   Hej Camilla! Du kan tro, jeg kan strikke lidt på en guide om aftenfotogafering, selvom jeg nok ikke kan fjerne ‘forbistretheden’ (er der noget der hedder det?!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når jeg bevæger mig ud af min komfortzone