Morgener som denne...

Fotografering 101 // Tips til fotografering i mørke omgivelser

‘Fotografering 101’ er et fotokursus gjort simpelt, som jeg deler op i små bidder.  Jeg vil tage jer igennem mange forskellige fototeknikker, forklare hvad kameraets funktioner betyder, og selvfølgelig hvordan man bruger dem. Udover dét, skal vi gennemgå en masse do’s and dont’s, og jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at det bliver så lavpraktisk som overhovedet muligt.

I de forrige indlæg i serien ‘Fotografering 101’ har jeg løbende bedt jer om at byde ind med idéer til temaer eller emner, som jeg kan skrible lidt fototips ned om. For et par uger siden skrev en læser til mig, at hun virkelig godt kunne bruge nogle fif til at tage billeder om aftenen – eller i mørke omgivelser. Det har jeg naturligvis taget til mig, og derfor skal vi i dag se på lige netop dét!

Jeg vil først erkende, at jeg selv er en kende udfordret på dette område, fordi det er virkelig tricky business at tage skarpe, smukke billeder i mørke omgivelser. Jeg vil dog forsøge at udpensle, hvordan I giver jer selv de allerbedste forudsætninger for at tage skarpe billeder i mørke – indendørs som udendørs. For at forstå de indstillinger, som jeg i dette indlæg anbefaler, I bruger, kan det være en god idé at læse dette blogindlæg først.

So here goes…

1530544_10208140377768751_1488189544857927261_n {Stabilisér kameraet}

Når man fotograferer i mørke omgivelser, vil man automatisk være nød til at skrue op for lukketiden. Enhver lille bevægelse vil hurtigt kunne ryste billedet, og derfor vil jeg virkelig anbefale, at man enten bruger en tripod til at stabilisere kameraet. Hvis man ikke ejer det, så brug en stoleryg til at læne kameraet på. Det burde kunne gøre tricket! 🙂

 

 {Sæt ISO-værdien op, lukketid ned}

Når du tager billeder i mørke er du nød til at forhøje din ISO-værdi, som normalvis skal være så lav som overhovedet muligt. I mørke omgivelser kan det være en god idé at sætte værdien omkring 800 og 1600. Det har selvfølgelig den virkning, at billedet bliver mere ‘grynet’, men det er helt uundgåeligt ikke at skulle forhøje sin ISO i mørke – og desuden så kan det umiddelbart ikke ses med det blotte øje.

 

 {Undereksponér}

For at få den rette lukketid er det ofte nødvendigt at undereksponere billedet. Så i stedet for at sætte lukketiden op og have garanti for et sløret billede, så behold lukketiden hvor den er og undereksponér billedet. Jeg har forklaret, hvordan du aflæser eksponeringslinjen i dette indlæg. Senere kan du gennem et redigeringsprogram (TIP: Photoscape er ganske fint og ganske gratis) sætte eksponeringen lidt op og ende med at have et rigtig fint billede!

 

 {Hvidbalance}

Hvidbalance er også en nem metode til at skabe lækre billeder i mørke omgivelser. Det vil være forskelligt, hvad du skal indstille din hvidbalance til, så jeg vil altid råde folk til at tage nogle testbilleder med de forskellige indstillinger og se, hvilken indstilling der bedst gengiver dét, du vil tage et billede af. Jeg har forklaret, hvordan man bruger hvidbalance i dette indlæg.

 

 {Fokus}

Rosinen i pølsenenden er ‘fokus’. Ofte vil kameraer have svært ved at fokusere i mørke omgivelser. Derfor vil jeg anbefale, at man sætter kameraet til manuel fokus og selv vælger, hvor fokus skal være.

 

[archive-grid cat=”foto-101″ posts=”4″ grid=”fourth” excerpt=”no”]RELATEREDE INDLÆG[/archive-grid]

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Morgener som denne...