DIY: Spejl med læderstrop

Fotografering 101 // En altafgørende indstilling

Godmorgen folkens!

Jeg er netop hjemvendt fra nogle DEJLIGE dage i Berlin. Vi har gået lange ture, nydt solens varme stråler, spist god mad og holdt en masse i hånd. Det var på mange måder tiltrængt ovenpå en dræbende 48-timers økonomieksamen!

Indtil jeg får indhentet det forsømte, vil jeg gerne reposte én af mine favoritkategorier – nemlig “Foto 101”, som er nogle små fotoguides jeg lavede i sin tid. Se de andre indlæg her.

Dagens hovedperson er ‘hvidbalance’ (ofte forkortet WB på kameraet). Det er betragtet som en af de vigtigste fotoindstillinger. Forestil dig, at du skal tage et billede af et landskab. Hvis du ikke bruger den korrekte hvidbalance, vil du formentlig se nogle helt andre farver på dit billede, end det landskab du ser på. Derfor er hvidbalance meget afgørende for et godt billede.

headerDet handler om farvetemperatur

For at forstå idéen bag hvidbalance, skal man først forstå betydningen af farvetemperaturer. Lys’ farvetemperatur er forskellig alt afhængig af, hvor du er, og hvad du kigger på. Der er eksempelvis stor forskel på farvetemperatur alt afhængig af, om du er indenfor eller udenfor. Hvidbalance er en måde at forstå farvetemperaturen på og justere den, så den passer til det billede, du ønsker at tage. Jo højere hvidbalanceværdien er, jo køligere vil lyset virke. Hvis du forsøger at lege lidt med indstillingen på dit kamera, bemærker du nok, at når du ændrer på hvidbalancen, så bliver udfaldet af billedet vidt forskellige:

White-BalanceHvorfor skal vi justere på hvidbalancen?

Siden forskellige lystyper (sollys, kunstigt lys, osv.) har forskellig farvetemperatur, vil et billede der er taget med normal hvidbalance under kunstigt lys skabe et billede med gule eller orange farver. Denne måde at justere farverne på er noget menneskets øje helt automatisk gør, men et kamera skal hjælpes lidt på vej for at gøre.

 

De forskellige forudindstillinger

white-balance-settings

Auto ?  Den automatiske indstilling hjælper til at justere hvidbalancen automatisk, men du kan bruge de andre indstillinger og få et endnu bedre resultat!

Tungsten ? Denne indstilling skal bruges under kunstigt lys – eksempelvis når du skyder billeder indenfor og sollyset ikke står ind ad vinduerne. ‘Tungsten’ nedkøler farvetemperaturen i billedet.

Fluorescent ? Denne er brugt for at få lysere og varmere lys for at kompensere for koldt lys.

Daylight ?  Denne indstilling er til dage, hvor det er normalt lys – typisk midt på dagen – når du skyder billeder udenfor. Nogle kameraer har (desværre) ikke denne indstilling.

Cloudy ? ‘Cloudy’-indstillingen er ideel til at fotografere på en overskyet dag, fordi indstillingen nedkøler billedet.

Shade ? Skyggeindstillingen producerer generelt køligere eller mere blå nuancer i et billede. Du bliver nødt til at ‘varme’ omgivelserne på billedet op, når du skal fotografere skyggede objekter.

 

Hvad anbefaler jeg?

Jeg bruger ofte (læs: altid) de predefinerede indstillinger på mit kamera. Simpelthen fordi jeg ofte ikke har tid til at indstille det manuelt, når jeg skal tage et billede. Hvis du er i tvivl om, hvilken indstilling der fungerer bedst, så forsøg dig frem med de forskellige. Man får hurtigt en idé om, hvornår og i hvilke situationer de forskellige indstillinger skal bruges.

 

[archive-grid cat=”foto-101″ posts=”4″ grid=”fourth” excerpt=”no”]RELATEREDE INDLÆG[/archive-grid]

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DIY: Spejl med læderstrop