DIY bordskånere med imiteret marmorlook

Fotografering 101 // De tre vigtigste indstillinger

Okay, et af mine nytårsforsæt for bloggen er at fokusere mere på ting, som jeg kunne tænke at lære fra mig, og det lød også til, at I synes, det kunne være sjovt. Så nu prøver vi 🙂

Jeg begynder i dag på søndagsserien “Fotografering 101”. Det er meningen, at det skal være et fotokursus gjort simpelt, som jeg deler op i små bidder.  Jeg vil tage jer igennem mange forskellige fototeknikker, forklare hvad kameraets funktioner betyder, og selvfølgelig hvordan man bruger dem. Udover dét, skal vi gennemgå en masse do’s and dont’s, og jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at det bliver så lavpraktisk som overhovedet muligt. Jeg forbereder indlæg om mine bedste tips til, hvordan man blandt andet tager smukke hverdagsbilleder, landskabsbilleder, hvordan man undgår slørede billeder, hvordan man laver dybde i et billede og så videre og så videre.

header

Jeg glæder mig ret meget til at komme i gang!

I dag starter vi helt basalt, hvor jeg vil fortælle jer om de tre vigtigste indstillinger, du skal tænke på, når du fotograferer. På kameraer står der altid en masse volapyk: ISO, AP, AF, MF, WB…. I dag har jeg plukket tre betegnelser ud, som er ekstra vigtige: ISO, blænde og lukketid.

diaplay-billede1 ISO / 2 Eksponeringslinje / 3 Blændeværdi / 4 Lukketid

Grunden til, at vi har disse indstillinger på vores kamera er, fordi kameraet ikke helt præcist ved, hvad du vil tage et billede af. Eller hvilke kreative muligheder du vil benytte. Derfor skal vi hjælpe kameraet lidt på vej – det gør vi ved at indstille på lukketid, blænde og ISO. Tilsammen udgør de det, som vi i kamerasprog kalder “eksponering”.

Netop ISO, blænde og lukketid er den første beslutning fotografen skal træffe, når man skal tage et billede, og de tre indstillinger “kompenserer” for hinanden. Uden at gøre dette alt for kompliceret så handler det om, hvor meget lys der lukkes igennem sensoren på kameraet. Derfor er der også chance for, at man kan komme til at “overeksponere” eller “undereksponere”. Det ser sådan ud:

collage1

Det handler altså om at ramme et “middelpunkt”, hvor eksponeringslinjen viser 0 (+/-), og hvor mængden af lys på billedet er tilpas. Hvis altså du øger lukketiden, skal du kompensere med blænden for, at eksponeringen ikke flyver helt i vejret. Prøv jer lidt frem – det tager lidt tid at få ind under huden.

 

….men lad os starte med ISO:

Kort fortalt er ISO en betegnelse for kameraets lysfølsomhed.

En høj ISO (1600 eller 3600) er lig med et lysere billede, men et mere grynet billede

En lav ISO (100 eller 200) er lig med et mørkere billede, men et skarpt billede

Du kan se forskellen her:

7

På billedet har jeg zoomet helt tæt ind på en (meget god!) bog med to forskellige ISO numre. Og nu tænker I nok præcis det samme, som jeg har tænkt i mange år: er der overhovedet en grund til at skrue op for ISO? Man vil jo helst have, at ens billeder står super skarpt, ikke?

Hvornår skal man bruge lav ISO?

Et godt råd er altid at prøve at bruge den lavest mulige ISO – i ALLE sammenhænge. Når der er nok lys, så bør du bruge ISO 100 eller 200 – på denne måde opretholder du den bedste billedkvalitet. Hvis du skal bruge en lav ISO i mørke miljøer, så er det en god idé at have dit kamera på et stativ, fordi dit kamera har brug for mere tid til at fange billedet (lukketid).

Hvornår skal man øge ISO?

Du skal øge din ISO, når der ikke er nok lys til, at kameraet hurtigt kan fange et billede. Når jeg skyder billeder indenfor uden blitz, sætter jeg min ISO højere. Men inden du øger din ISO, så overvej, om du vil tilføje “gryn” til dit billede. Udover dét, så kan du indstille et max ISO nummer, også selvom den står på “Auto ISO” (som by the way fungerer ret godt på nyere kameraer). Jeg sætter altid min maximale værdi til ISO 800.

 

Blænde

Blænden er en lidt tricky indstilling at arbejde med, som begynder. Årsagen er som regel, at et lille blændetal betyder mere lys, hvorimod et højt blændetal giver mindre lys.

Når man har en lille blændeværdi, og fokuserer på en person et par meter fra kameraet, så opnår man tit en effekt, der gør, at baggrunden bliver sløret. Det betyder, at den flyder sammen og ikke kan genkendes. Effekten med en lille skarphedsdybde er god til at isolere en person. Man skal dog sørge for, at baggrunden er langt væk.

Omvendt – når man tager landsskabsfotos vil man normalt vælge en høj blændeværdi, eftersom man ønsker en skarphedsdybde gennem hele billedet. Med en højere blændeværdi kan man se både forgrund, mellemgrund og baggrund.

changing-aperture-flower

 

Lukketid

Lukketid står for den tid kameraets “lukker” er åben til at lukke lys ind. Hvis lukketiden er hurtig, kan bevægelse fryses hurtigt. Hvis lukketiden er lav, skaber det en effekt, man kalder “motion blur”, hvor objekter i bevægelse nærmest kommer til at ligne spøgelser.

collage8

Lad os antage følgende: dit kamera er indstillet til en korrekt eksponering, altså viser eksponeringslinjen cirka 0.
Du sætter følsomheden (ISO) op til et højere nummer, så betyder det, at du overeksponerer dit billede. Du bliver nu nød til at korrigere, at lukketiden skal være hurtigere, eller at blændetallet skal være højere, så du får mindre lys gennem objektivet. Det samme princip er gældende, hvis man ændrer på lukketiden eller blænden. Så skal man justere på en af de andre faktorer, for igen at balancere lysmængden. Altid sigt efter at nå 0 på eksponeringslinjen.

 

Så hvordan får man det bedste resultat?

Hvis du tager et hverdagsbillede, så ville jeg vælge en lav ISO på 100 eller 200, en hurtig lukketid, og så ville jeg korrigere på blænden, indtil min “eksponeringslinje” viser mellem +0.3 og -0.3.

Hvis du bruger en lav lukketid er det altid en god idé at have dit kamera på et stativ, da du nærmest ikke kan holde kameraet stille nok til at få et skarpt billede.

Hvis du vil tage billede af et objekt i bevægelse bør du vælge en højere ISO, en hurtig lukketid og igen korrigere i blænden. Hvis du omvendt vil have “spøgelseseffekten” bør du gøre lukketiden langsommere, og korrigere i de to andre indstillinger, så du rammer cirka 0 på eksponeringslinjen.

Hvis du vil tage et landskabsbillede med en masse dybde, så bør du have en høj blændeværdi.

Jeg håber, at dette var brugbar information, og jeg vil glæde mig til næste søndag, hvor vi skal kigge på nye spændende fototips.

1 kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DIY bordskånere med imiteret marmorlook