Se mit nye kreahjørne!

Kan vi tillade os at være smagsdommere i andres hjem?

Her må jeg sige, ja nærmest råbe, nej!

For nylig snublede jeg over en skæg bemærkning (okay, ikke så skæg) på en side, jeg jævnligt besøger. Vi lader denne være anonym, men jeg blev lidt harm over diskussionen om, at det farveløse – det, vi kender som skandinavisk indretningsstil – skal ud, og at farverne skal ind.

Må jeg godt bestemme det selv? Tak!

Dét og så en samtale tidligere på ugen, om hvordan boligmoden har udviklet sig, har fået mig i gang på tasterne. Jeg skal prøve at gøre det så kort, som overhovedet muligt, men lige præcis dette emne har jeg en meget klar holdning til, og jeg håber, I kan være enige i i hvert fald nogle af mine synspunkter 😉

For det første, så er jeg træt af snakken om, hvordan den skandinaviske indretningsstil er begrænset, og hvordan forskellighed bliver indsnævret, når vi alle indretter på samme måde. Nu har hele den debat endnu engang rykket sig, og nu bliver der også snakket om, hvordan mennesker er nervøse for at skille sig ud fra mængden, og derfor indretter sig ens? Dét tror jeg så ikke er tilfældet, og giv nu folk en lille smule kredit. Jeg er med på, at nogle indretter deres hjem efter en skabelon, men det tror jeg mest er fordi, man er i en udvikling i at skabe et hjem og en stil, som man føler sig hjemme i. For nogle tager det lang tid, for andre tager det kort tid.

Burde vi ikke tillade alle former for indretningsstile, og ikke udpege en “rigtig” og en “forkert”? Kan vi tillade os at udpege én der er mere “spændende” end andre, og trække en “du-ligner-alle-andre”-kasket ned over dem, som vælger at bo for eksempel skandinavisk? Og hvis svaret er “ja” til det spørgsmål, så kan jeg vel også trække en “du-ligner-alle-andre”-kasket ned over dem, som indretter sig efter nye boligtendenser? I mit hoved handler det ikke om, om DU kan mærke, at jeg bor i mit hjem, men at JEG kan mærke mig selv i mit eget hjem – om det er strømlinet, pink eller noget helt tredje.

Min anden pointe er, at jeg ikke mener, at vi kan tillade os at være smagsdommere i andres hjem. Jeg skal ikke vurdere, om den måde min veninde bor på er flot eller ej, eller om jeg kan mærke hende i hendes hjem – så længe HUN kan! Jeg har i flere sammenhænge nu hørt frasen “et hjem uforstyrret af indtryk” om den skandinaviske indretningsstil. Det føler jeg ikke, at jeg er i min ret til at vurdere, og det forstår jeg egentlig heller ikke, at andre føler, de er. Det skævvrider hele boligdebatten, og det taler i hvert fald i mod alt det, som denne blog står for – at gøre præcis dét der skal til, for at vi bliver glade for at bo.

Måske giver den rene og strømlinede indretningsstil ikke mig personligt nogle særlige indtryk, men det betyder da så sandelig ikke, at det er den hele sandhed. Vist nok er der i et hjem fyldt med nips og farver flere indtryk i den forstand, at alt nips tilsammen udgør en større massefylde, men betyder det, at det strømlinede ikke giver indtryk? Det synes jeg ikke.

Det bringer mig direkte til min tredje (og sidste, bare rolig) pointe. Denne debat beskriver præcis dét, som jeg forsøger at bekæmpe, og at der endnu engang dukker et sådant debatindlæg op, fortæller jo bare, at jeg har en stor opgave foran mig. Man snakker så meget om, at hele den mode der drejer sig om bolig er blevet fordrejet, og at alle indretter sig ens. I det seneste år har den mode drejet sig, ja, det er jeg ikke uenig i. Nu skal alt være legende, sjovt, farverigt og botanisk.

Undskyld mig, eller har jeg fuldstændig misforstået hele debatten om “at diktere, hvad der er flot, og hvad der ikke er”? Det eneste der er sket dér er, at man nu ikke længere prædiker, at ting skal være strømlinede – nu snakker man om det legende og sjove. Er det ikke også at forudbestemme en mode, som ikke burde eksistere?

Man snakker så meget om, at vi skal bruge personlighed og forskellighed – også når vi indretter. Men i virkeligheden fjerner vi personlighed og forskellighed fuldstændig fra ligningen. Jeg synes, det farverige er flot og et hjem for mig. Andre synes, det monokrome er flot og et hjem for dem. Er det ikke en forskellighed, som også burde medtages i denne debat? Personlighed og forskellighed burde ikke opgøres i, hvor mange hjemmelavede dimser, souvenirs, og hvor meget nips, man har.

Kan I følge mig her?

nordic-style-bedroom

[archive-grid cat=”debat” posts=”4″ grid=”fourth” excerpt=”no”]RELATEREDE INDLÆG[/archive-grid]

Billedkilde

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Se mit nye kreahjørne!