Før/efter: Lejlighedens nye (gamle) beboer

Udendørsplanter perfekt til dansk sommervejr

Jeg er så småt begyndt at tænke i sommerklargørelse af gårdhaven, som sidste år simpelthen blev så hyggelig! Det indebærer blandt andet at finde de planter, der kan klare sig i det danske sommervejr – som sommetider er ret omskifteligt.

Jeg vil i det her blogindlæg vise Jer nogle af de planter, der sagtens kan klare sig udenfor, og derfor er optimale til gårdhaver og altaner i Danmark. Planterne er tilmed nogle, der sagtens kan klare sig i potter – uden det store påstyr.  Jeg håber, I kan blive inspireret!

collage-header

 

Oliven

Jeg har haft et par oliventræer i tidens løb, og de klarer sig simpelthen upåklageligt udendørs. Og så er de ovenikøbet SÅ fine, at det halve kunne være nok. De får en kæmpestor anbefaling som altan- og terrasseplante herfra!

collage-oliven

 

Figen

Jeg har også haft et Figentræ stående i gårdhaven i nogle år efterhånden, og jeg har af flere omgange været så heldig, at der også er vokset frugter på det. Det er simpelthen så nemt og smukt et træ!

collage-figen

 

Blåbær

Den her plante er én af grundene til, at jeg glæder mig liiidt ekstra til, jeg kan plante en blåbærbusk i min gårdhave, og jeg er ret spændt på at se, hvordan den gebærder sig. Jeg har hørt (!), at blåbær skulle være ret nemme at have med at gøre i potter udendørs. Og så har man endda lækre bær ved hånden! What’s not to like?

collage-blåbær

 

Vindrue

Nu skal vi til én af mine yndlingsplanter til udendørsarealer. Jeg har en kæmpe kærlighed til vindrueplanter. De er SÅ smukke, og jeg glæder mig til endnu engang at plante nogle herhjemme. Desværre er der ofte ikke frugtgaranti, fordi vindrueplanter tager lidt tid om at falde til i sine omgivelser. Det gode er, at de også er vanvittigt smukke uden vindruer på, og de er virkelig nemme at have med at gøre.

collage-vindrue

 

Lavendel

Mmmmmh.. Der er intet, INTET som duften af lavendel. De er übernemme at have med at gøre, og de pynter på ethvert udeareal.

collage-lavender

 

Hvis I har spørgsmål, så skriv endelig til mig i kommentarfeltet – mon ikke jeg kan svare?!

   

3 kommentarer

 • Ida

  Jeg er spændt på, hvordan det går med blåbærrene. Jeg har hørt, at de faktisk kan være ret svære at få til at give frugt. Til gengæld ved jeg, at de helst skal stå i et surt miljø, så måske du skal overveje det, når du fylder jord i krukkerne? (Jeg ser ALT for meget Bonderøven, men han brugte altså (meget!) savsmuld til at forsure jorden omkring buskene). Jeg håber, der kommer billeder af processen? Jeg har en slags indendørsaltan, hvor temperaturen svinger meget, fordi det agerer drivhus, når solen står ind om eftermiddagen, men ellers er pivkoldt. Det er lidt svært at forholde sig til ift. planter og jeg kæmper stadig med at finde de rette. Så inspiration som denne er dejlig! Håber, der kommer mere.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Chaotic Harmony

   Hej Ida 🙂
   Tak for dine input – du har klart en pointe i forhold til blåbærrene. Min erfaring siger mig, at det for frugttræer i al almindelighed, handler om, at de får et lille års tid til at falde til, så jeg regner ikke med bær før næste år. Jeg har helt sikkert tænkt mig at følge dit råd med jordmiljøet – måske er der så en større chance for bær allerede i år? 🙂 Dét kunne jo være dejligt!
   Jeg tænker, at det for dig ville være oplagt med figen, vindruer eller oliven. De klarer sig fint i temperaturskiftende omgivelser 🙂
   Jeg vil forsøge at involvere Jer i processen så vidt muligt – selvfølgelig! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Ida

   Ja, det har du nok ret i! Det er jo også det, meget handler om – at have tålmodighed 😉 Bonderøven formåede faktisk at få bær allerede første år, men det var vist kun på enkelte af hans buske (han havde anskaffet sig 5-6 forskellige sorter, mener jeg). Men man kan jo altid håbe 🙂

   Tak! Jeg vil helt bestemt undersøge muligheden for figen, vindruer og/eller oliven. Figentræer er noget af det smukkeste, jeg ved, så mon ikke, sådan en laban ender hos mig på et tidspunkt uanset hvad 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Før/efter: Lejlighedens nye (gamle) beboer